DSCN6478

                                             Beszámoló       2015 -2016  

                                    Diakóniai Központ  Idősek Otthona

 

Általános ápolást, gondozást nyújtó bentlakásos idősek otthona mely kettő telephelyen működik.

1,Zsadány Béke  u 103.

2, Zsadány Attila Király Krt 19.

Idősek otthonában azoknak a személyeknek az ellátása történik, akik koruk, egészségi állapotuk, szociális helyzetük miatt önmaguk ellátására nem, vagy csak folyamatos segítséggel képesek, gondozást igényelnek és ellátásuk alapszolgáltatás keretében nem megoldható.

Jelenleg az intézmények teljes létszámmal működnek . A jelentkezés folyamatos és  többen várakoznak ! Felvételük a már bentlakók ki költözése valamint elhalálozásuk esetén lehetséges .

Az otthon küldetése a minőségi gondoskodás, gondozás, ápolás a családias légkör, és az egyenlő bánásmód megvalósítása. A személy méltóságának tiszteletén alapuló szeretetteljes fizikai, pszichikai, érzelmi szociális gondozást biztosítunk az állapotukban elérhető legjobb élet minőség érdekében. Melyről az otthon fenntartói és dolgozói , erejükhöz és tudásukhoz mérten gondoskodnak.

Mindkét otthon ellátottainak igyekszünk minél kellemesebb  otthonosabb környezetett biztosítani.

A mindennapos áhítatok,az ellátottak és gondozóik napi szükséges lelki táplálékát jelentik , valamint nyugodt és meghitt légkört teremt az intézményekben.

Otthonainkban a szolgáltatás folyamatos, 24 órás gondozói felügyelet van.

A következő szolgáltatásokat nyújtjuk:

        -    fizikai ellátás terén kiemelt figyelmet fordítunk a környezet, ruházat tisztán tartására.

        -    napi háromszori étkezést biztosítunk, orvosi javaslatra az arra rászorulóknak speciális diétát biztosítunk.

-  egészségügyi gondozás során rendszeres folyamatos orvosi felügyeletet biztosítunk, melyet Dr. Veress Enikő  lát el, az előírásnak megfelelően heti 4-órában, illetve szükség szerint. Az ellátottak szakrendelésre, vizsgálatra, kezelésre szállítása betegszállítóval történik.

 Az intézmények biztosítják 1/2000 SZCSM .Rendeletben meghatározott alapgyógyszer készletet.

-az intézmény a személyes gondoskodás keretébe tartozó ápolást, gondozást nyújtó szakosított ellátást biztosít. A személyi higiéniai szükségletek biztosítottak. Az ápolók igény szerint segítenek a fürdésben, hajmosásban illetve a rászorulók teljes fürdetésében. Kívánságra fodrász,  és gyógymasszőr igénybe vehetők, ennek költségei az ellátottat terheli.

 • Az intézményben ellátottak saját ruházatukat használják, melynek tisztántartásáról az intézmény gondoskodik. Ágyneművel és törölközővel való ellátás intézményi feladat, de a lakók a sajátjukat is használják.
 • A pszichés gondozás során valamennyi gondozó törekszik az egyéni bánásmód megvalósítására hangsúlyt fektetünk a mentálhigiénés foglalkoztatásra a szabadidő kulturált eltöltésére, családi kapcsolatok fenntartására, hitélet gyakorlásra.

Működik foglalkoztatás intézményünkben. A foglalkozásokat  vidám  , szórakoztató , játékos formában próbáltuk megszervezni, aminek eredménye sikeresnek bizonyult.

Feladtok:

 • gondolkodás, kreativitás fejlesztés
 • verbális készségek fejlesztése
 • egymásra figyelés fejlesztése
 • érzékszervek működésének fejlesztése
 • memória és koncentráció fejlesztése
 • asztali játékok
 • évente többször bográcsozás a közösségi  összetartozás erősítésére .
 • Minden évben megrendezésre kerül a családi karácsonyi ünnepség,amely mindig nagy örömet okoz mind a bentlakó időseknek mind pedig a meghívott családtagjaiknak .
 • Cél: az aktivitás szint fejlesztése, szinten tartása, testi – lelki egészség, társas és családi kapcsolat tartás segítése, megszilárdítása. Az otthonokban élők elizolálódásának megelőzése.

           

                                                       Szociális Étkeztetés

 

Az étkeztetés keretében a hét minden napján azoknak a szociálisan rászorult személyeknek a  napi egyszeri meleg étkezéséről gondoskodunk, akik azt önmaguk részére koruk, egészségi állapotuk, vagy szociális helyzetük miatt tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.

Ezen ellátási forma iránt kérelmet kell benyújtani. A szociális étkezésre való jogosultság megállapítása ezután történik.

Az étkeztetés történhet    - helyben fogyasztással ,

                                         - étel elvitelének lehetőségével  ,

                                         - étel házhoz szállításával

 A kiszállítás a hét minden napján  megoldott  beleértve a munkaszüneti és a pihenő napokat is.

Az ételt a Községi Önkormányzat Konyhájáról szállítjuk.

Az étkezésért térítési díjat kell fizetni.

A térítési díj összege sávosan kerül meghatározásra , jövedelemtől ill szociális helyzettől függően.  Ezért a térítési díj megállapítását jövedelem vizsgálat előzi meg. A megállapított személyi térítési díj alapja a jövedelem igazolásban meghatározott jövedelem , a térítési díj összege nem haladhatja meg a jövedelem 30%-át .

Október 2023
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Máté 5:11-12
“„Boldogok és áldottak vagytok, amikor miattam üldöznek, bántanak titeket, vagy mindenféle rosszat mondanak rólatok ok nélkül. Örüljetek és ujjongjatok, mert igen nagy jutalom vár rátok a Mennyben! Így üldözték azokat a prófétákat is, akik előttetek éltek.””

8215997
Ma
Tegnap
A héten
A múlthéten
Ebben a hónapban
Múlt Hónapban
Összesen
162
1831
17056
8181843
1993
72276
8215997

IP Címed: 44.201.72.250
Szerver Idő: 2023-10-02 02:13:37